Företaget Enomaly som bygger plattformen ECP, som bland andra City Cloud använder för sin molntjänst har skapat en marknadsplats för att köpa och sälja servrar världen över.

Det är väldigt enkelt att komma igång som köpare, man registrerar sig på www.spotcloud.com och laddar sitt konto med pengar, sedan laddar man upp en eller flera appliances, servermallar som man vill använda. Till sist väljer man vart i världen eller vilken timkostnad man vill ha på maskinen och så sköter Spotcloud resten.

Det finns färdiga appliances att ladda ner på http://www.spotcloud.com/dl.44.0.html den appliance jag tycker är häftigast är helt klart OpenVPN appliancen. På några minuter kan man enkelt sätta upp en VPN-tunnel till andra sidan världen och surfa helt anonymt via den, perfekt för utlandssvenskar som vill titta på SVT-play eller för oss som vill se amerikanska serier online som bara får visas i USA.

Ett räkneexempel som jag såg på twitter häromdagen visar att man för 1 Dollar / timme, kan ha 1000 servrar runt om i världen, perfekt om man behöver mycket beräkningskapacitet tillfälligt.

En liten nackdel med Spotcloud är att alla servrar är tidsbegränsade, man kan således inte sätta upp en maskin och sen låta den rulla månad för månad, men kan man ladda ner en appliance som körs, och starta upp den igen någon annanstans.

Testa själv på www.spotcloud.com !